ГРАД ЦАРЕВО

Град Царево (население 6500) се намира на 75 км. южно от Бургас, между Странджа планина и Черно море и е разположен върху два малки полуострова. Градът е променял името си няколко пъти – Василико е първото име (дадено е от гърците, които са живели там преди векове), през 1920 г. името е променено на Царево, през 1940 г – на Мичурин, в крайна сметка старото име Царево отново е върнато през 1990 г.


Днес Царево е сред най-посещаваните курорти на южното Българско Черноморие. Той е известен с гостоприемството на местните жители, перфектното обслужване, многото и разнообразни атракции. Малкият и уютен курорт предлага много забавления, особено за семейства с деца.
Царево има три плажа: централният плаж на града е малък, но заобиколен от живописни дървета от градския парк, другите два са достатъчно просторни и са със ситен пясък. Недалеч от Царево, на юг се намират два от най-посещаваните къмпинг лагери – Нестинарка и Арапя.
През последните десетина години в района на Царево се построиха много нови хотели, предлагащи перфектни условия за почивка на добри цени, както и традиционни ресторанти, които предлагат българска национална кухня, международна кухня и рибни деликатеси.
Веднъж пристигнал Царево, всеки турист си струва да прекара един ден дълбоко в Странджа планина. Планината е обявена за природен парк през 1995 г. и е една от най-малко проучените в България, което обяснява богатството на дивата природа.
В планината има много пещери (особено в западната и част), открити са следи от древни цивилизации – каменни фигури, слънчеви дискове, и други рисунки издълбани в камък, тракийски долмени, крепостни стени, прабългари светилища и много други.
За богатата история на Царево свидетелстват множество археологически паметници. Интересни забележителност в града е Църквата „Св. Троица“. Късноантична и средновековна крепост има на връх „Папия“ в Странджа. Курортът предлага прекрасни възможности за отдих и почивка. В близост до града се намират къмпингите Нестинарка и Арапя, както и селата Кодолово и Българи, където можете да се насладите на нестинарските танци на жарава. София – Царево – 445 км. Пловдив – Царево – 333 км. Варна – Царево – 193 км. Бургас – Царево – 77 км.

Забележителности
На южния полуостров има останки от средновековна крепост. Тя е построена на края на нос Кастро и е представлявала четириъгълна постройка. Северно от Царево при археологически разкопки са открити останки на амфори и римска керамика от 4- 6 век.
Заливът някога е представлявал пристанище за големи плавателни съдове. Двете крайбрежни скали били обаче опасни при силен източен вятър и корабите обикновено го отбягвали.
Църквата „Св. Троица“, построена през 1810 година, се намира в квартал Василико. В нея има запазени икони, рисувани от иконописци като Йоан Зограф, Димитър Зограф, Тодор Зограф, свидетелствуващи за съществуването на по- стара църква. Най- почитани са иконата на Св. Никола, покровителят на моряците и рибарите и иконата на Йоан Кръстител.
Туризъм
Уникално съчетание на море, планина и реки с екзотична растителност и многообразие на животинските видове. Тези условия са предпоставка за развитието на опознавателен екотуризъм, яхт туризъм, хоби туризъм, свързан с наблюдения на флора и фауна, ловен туризъм, спортен и подводен риболов. Наличието на богато културно – историческо наследство определя възможността за развитие на селски и културно-опознавателен туризъм.

 

Call Now ButtonОбадете се сега